Clarence Williams

Clarence wordt geboren op 8 oct 1898 in Plaquemine. Zijn vader is hotelier en bassist in New Orleans. Clarence start zijn muzikale loop-baan in het familiehotel en op straat. Op twaalfjarige leeftijd trekt hij mee met een minstrelshow, waarvan hij al snel de leiding overneemt.
Na afloop van de tournee vestigt hij zich weer in New Orleans met een stomerij specifiek voor musici.
In zijn vrije tijd speelt hij piano in de honky-tonks in New Orleans’

rosse buurt: Storyville.
Omstreeks 1915 zet hij samen met Armand Piron een muziekuitgeverij op en twee jaar later een vaudevilleact.
In 1920 reist Clarence naar Chicago, waar hij een muziekhandel begint. In enkele jaren heeft hij meerdere zaken in de stad. Ook in 1920 neemt Mamie Smith haar beroemd geworden: “Crazy Blues” op. De eerste zwarte zangeres op plaat vastgelegd ontketent een nieuw genre.
Hij richt zich speciaal op de zwarte vocalisten.
In 1921 huwt hij blueszangeres Irene Gibbons (artiestennaam: Eva Taylor) en legt haar uiteraard op plaat vast. New York is centrum geworden van de muziekuitgeverij.
Daarom besluit Clarence in 1923 zijn winkels in Chicago te sluiten en opent een podium voor zwarte artiesten op Broadway.
Clarence werpt zich op als manager van Bessie Smith en overtuigt haar ervan dat zij onder contract staat bij Columbia.
In werkelijkheid is een platencontract getekend bij Columbia en staat vast dat hij de helft van Bessie’s opname-inkomsten krijgt. Bessie komt daar uiteraard achter en dwingt uiteindelijk Clarence tot verandering van het contract.